Project - The American Dream (II) 2016 - ...

Project - The American Dream (II) 2016 - ...

Mijn 'over the top' onderwerp is ook organisch/beeldend ontstaan, voortvloeiend uit het voorgaande project: 'TRENCH NAMES' (2013-2015).

Je verdiepen in de Eerste Wereldoorlog (waar we in onze contreien niet omheen kunnen), leert dat het A.E.F. (American Expeditionary Force) de laatste maanden van de oorlog ook in Vlaanderen heeft gevochten.

 

Beeldmateriaal werd aanleiding tot schilderijen, en hier krijgen we een link met The American Dream: veel soldaten waren feitelijk immigranten die het Amerikaanse burgerschap werden beloofd.

 

In 1917 duurde het voor een immigrant minstens vijf jaar voor hij het Amerikaans burgerschap kon bekomen, tenzij hij diende in het leger. Immigranten die rekruut kwamen, werd een snelle weg aangeboden tot het burgerschap en werden sterk aangeraden (gedwongen) om dit te accepteren, niet als een test van hun loyaliteit of als een beloning voor hun dienst, maar vanuit de overtuiging dat zij harder zouden vechten voor een land waar zij tenvolle voor investeerden. Zelfs Duitsers.

(naar Richard Rubin 'The last days of the doughboys')

 

Maar hoe vat je Amerika - de VS - in beeld, meer bepaald op tweedimensionaal vlak? Kan je jezelf beperken tot het tonen van een aantal koppen die gedurende de afgelopen honderd jaar die ik wil omvatten staan voor de VS? Of moet het een collage van beelden worden waarbij je dat uitgestrekte land met zijn uitersten op zowel geografisch als politiek vlak probeert te vatten?

Ik focus op de medaille, maar ook op de keerzijde...

 

 

Copyright @ All Rights Reserved

CONTACT DETAILS

Beukenhofstraat 6

8570 Vichte (Belgium)

serge.moreel@telenet.be

+32 484 14 60 83

LATEST NEWS

 

Working on new projects:

'The American Dream'

'Europa'

 

Upcoming Exhibition:

'Don't mention the war', autumn 2018 @kunstenhuis Harelbeke